Sommerjobbing og Italia-tips

Sug til deg så mye kunnskap som mulig, og utnytt fritiden til å ta deg en dukkert i sola. Det er Trigger-vikarens beste råd til deg som skal bruke ferien på sommerjobb. Og for deg som har fri, har hun også noen Italia-anbefalinger i ermet.

08.07.2024

For andre året på rad har Rachel Lossius Enstad (24) sommerjobb i Trigger. Hun har en bachelor i kreativ markedskommunikasjon, og er akkurat ferdig med sin mastergrad i strategisk kommunikasjon. Mellom studiene på Høyskolen Kristiania bodde hun et år på Sicilia, lærte seg italiensk og studerte etterhvert kunst og design. Vi tok en prat om livet som sommervikar og det beste av det Italia har å by på.

Hvilke sommerjobber har du hatt tidligere og hva har du lært av det?
Jeg har jobbet i eventbyrå og på festivaler som Stavernfestivalen, i tillegg til at jeg har vært servitør og vertinne på Olivia. Der lærte jeg å jobbe med folk:, og at det alltid hjelper å møte dem med et smil. Og å tåle høyt trykk, men også å være proaktiv og finne arbeidsoppgaver når det er litt stille.

Hvilke arbeidsoppgaver har du i Trigger?
Jeg skriver pressemeldinger, oversetter tekst, gjør rapportering til kunder og research blant annet på pressedekning, konkurrenter og mediekanaler.

Hvordan er det å være sommervikar her?
Det er veldig hyggelig. Jeg lærer ekstremt mye, læringskurven er bratt, men det er alltid noen som kan hjelpe om jeg står fast. Det føles ikke som om jeg er sommervikar, men som jeg har vært ansatt lenge, selv om jeg begynte i juni. I fjor kombinerte jeg sommerjobben med å reise rundt i Italia, og var ikke på kontoret.

Hva har du lært så langt?
Jeg lærer veldig mye, og det er spesielt gøy å bruke det jeg har lært på skolen i praksis. Det har blitt tydelig for meg at man selv i den kreative verden må forstå kunden, deres stil og tone og rammeverket de har satt. Jeg har også blitt flinkere til å spørre om hjelp.

Hvilke tips har du til andre sommervikarer?
Jobb hardt, men pass på å ta de pausene som de andre tar, og bli med på det sosiale. Vær flink til å høre etter hva folk snakker om, det lærer man masse av. Og spør om hjelp, selv om man vil vise at man er selvstendig og arbeidsom. Sommerjobben er en unik mulighet til å lære.

Hvordan få feriefølelse når man jobber hele sommeren?
Gå ut og få deg litt sol i matpausen. Ta med badetøy på kontoret, og dra på stranda etter jobb. Selv om man vil gjøre et godt inntrykk på jobb, går det fint å ta en øl med vennene på ettermiddagen. Og prøv å få mest mulig ut av helgene: Reis på hyttetur, eller velg en strand litt lenger unna, da får du følelsen av at du også har reist litt.

Du har bodd på Sicilia og i fjor reiste du rundt i pastaens hjemland. Hva er dine beste Italia tips?
Siracusa på Sicilia er det vakreste stedet. Det er utrolig god mat og vin, dyrket i vulkansk jord som setter en utrolig smak. Også er jeg en historienerd, så det er litt gøy at Arkimedes kom fram til Pi her. I tillegg er det litt mer eksotisk enn fastlands-Italia.

Bo hos italienske familier gjennom Airbnb, der man får en autentisk opplevelse man ikke får bare av å bo på hotell, plutselig sitter du ved kjøkkenbordet deres og spiser.

Prøv å bli kjent med menneskene. Selv om man ikke forstår italiensk, snakker italienere med hele kroppen. De kan virke sinte, men de er bare veldig engasjerte, veldig rett fram og utrolig velkomne. Og prøver du å snakke litt italiensk blir de utrolig takknemlig. Veien er ofte ikke lang til å bli invitert på middag.