Klassisk med Oslo-Filharmonien

Klassisk forklart med Oslo-Filharmonien fortsetter

12.04.2020

I filmen utforsker Mona Berntsen den finske komponisten Jean Sibelius sin femte symfoni. - Skulle markere sesongåpningen til Oslo-Filharmonien.

I februar lanserte Oslo-Filharmonien første episode i webserien «Klassisk forklart». I serien tar Mona Berntsen for seg klassiske mesterverk og gir innsikt i hvordan vi bedre kan forstå klassisk musikk. Filmen skulle vises som en del av sesonglanseringen av Oslo-Filharmonien i mars. Slik ble det ikke.

– Vi gleder oss til vi kan invitere publikum til konserter igjen. I mellomtiden vil vi med denne filmen gi en smakebit på hvilke fantastiske opplevelser vi har i vente. Vi håper at den gir litt inspirasjon og glede til både de som kjenner godt til klassisk musikk og de som hører Sibelius for første gang, sier Liv Beate Skavdahl, kommunikasjonssjef i Oslo-Filharmonien.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing a service provided by a third party external to https://www.trigger.no/

En døråpner til klassisk musikk

«Klassisk forklart» er utviklet av Trigger Oslo og produsert av Willy Nikkers med Stian Johansen på regi. De håper serien vil hjelpe nye lyttere å få øyne og ører opp for klassisk musikk. Særlig i disse krevende tider.

– Klassisk musikk er litt som livet selv. Som Mona sier i filmen «du må forberede deg på en del motstand, men SÅ kommer lykkefølelsen. Den er verdt å vente på». Det kunne ikke vært mer aktuelt i disse dager, sier Triggers Magdalena Kamøy.

– Å få jobbe så visuelt med et av verdens beste orkestere, en av verdens beste dansere og med en gøy ambisjon fra Trigger om å inspirere folk til oppdage mer klassisk musikk, var en reell og morsom utfordring. Blir jo ekstra glad når man får leke med regi og form samtidig, sier regissør Stian Johansen i Willy Nikkers.

Svaner ga inspirasjon
Sibelius skrev sin femte symfoni i anledning sin 50-årsdag i 1915, og det blir sagt at han fant inspirasjonen til stykket da han så en flokk svaner lette fra et vann i skogen. Den følelsesmessige påvirkningen stykket har på lytteren blir tolket gjennom Mona Berntsens dans med Sibelius’ femte symfoni fremført av Oslo-Filharmonien i den andre episoden av Klassisk forklart.

Fra produksjonsselskapet Willy Nikkers har Stian Johansen hatt regi, Halvor Lid har produsert, med Cyril Boije som etterarbeidsprodusent, Marie Stang var produksjonsleder, med foto av Sigurd Neby, Tormod Berge på klipp og animasjon av Andreas Rustad.